Donar

Toen ik 9 jaar was ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met het basketbal. RZG was hoofdsponsor van Donar en elke thuiswedstrijd zat ik samen met mijn vader vooraan op de stenen tribune. Het werd toen de Evenementenhal genoemd met o.a. de houten tribunes. Ik hoor speaker Hink Jan nog zeggen: “Kunnen de mensen op de houten tribunes opschuiven, zodat de looppaden vrij blijven!”.

In die periode speelden jongens zoals Michel van Houten (Woodie), Patrick Faydherbe (Ciske de Rat) en Hein Gerd Triemstra bij Donar onder leiding van Glenn Pinas coach van Donar. In die periode heeft Donar helaas geen prijzen weten te pakken, ook al hadden we een goede ploeg.

In het laatste jaar dat RZG nog sponsor was, heb ik zelf een prijs gewonnen, door te stemmen op sportploeg van het jaar 1998/1999. Ik won de eerste prijs: Een 2 daagse reis naar Londen. Mijn vader en ik hebben er van genoten.

Het seizoen 1999/2000 was voor mij bijzonder. Dit omdat Herbert Arnarson terug keerde naar Groningen. Hij speelde in 1996/1997 ook al in Groningen. Ik stond toen als een jochie van 13 aan de boarding op hem te wachten en we hadden een speciale begroeting destijds.  Helaas vertrok hij aan het einde van het seizoen en dat vond ik echt jammer.  Zoals gezegd keerde hij 2 jaar later terug naar Groningen. Ik naar een training van Donar in sporthal Vinkhuizen en na afloop kwam hij naar mij toe en zei: “I know you when you was so little en now you so high”. Daar werd ik wel even stil van!

Maar tijden veranderen en zo verdween ook de naam van Donar van het toneel, maar werd nog steeds luidkeels van de tribune geroepen. Donar verdween, MPC Capitals kwam er voor terug. Direct in het eerste jaar werden we kampioen met spelers als Travis Reed , Egi Mikalajunas , Hein Gerd Triemstra en Rogier Jansen. We werden kampioen door een heel belangrijke 3 punter van Rogier uit in Den Bosch. Een jaar later wonnen we ook de NBB Beker.

De wedstrijd die mij het meest bij bleef was in het seizoen 2003/2004 en wel de halve finale in Amsterdam. Bij rust stonden we dik achter met een punt of 20. De meeste fans hadden er geen vertrouwen meer in. Na de rust stond er een heel ander team. De spelers bleven vechten en ze kwamen puntje voor puntje dichter bij. Uiteindelijk wonnen we de wedstrijd met 56-58, de finale was een feit.

Daarna kregen we een nieuwe hoofdsponsor namelijk Gasterra Flames. Onder leiding van Marco van den Berg kwamen de successen. In het eerste jaar werden we kampioen met de spelers Matt B en Matt H en ook niet te vergeten Robby Bostain (die zijn advies van zijn vader vroeg) en ook good old Steve Ross. Het seizoen daarna was eveneens mooi. We wonnen de NBB beker in Almere van Bergen op Zoom.

Voor de titel in de finale tegen Leiden, zinderend. In maar liefst 3x overtime werd de titel zwaar bevochten en werd Leiden kampioen, eindstand 96-95. Eigenlijk verdiende deze wedstrijd naar mijn mening 2 kampioenen maar dat kan helaas niet in basketbal.

Na Marco kwam Hakim Salem. Het werd gemeld in het nieuws als de Steal van het jaar. Je weet dat de Groningse pers altijd kritisch is en veel druk legt op de schouder van een coach. Was dit terecht of onterecht ?? Naar mijn mening onterecht. Toen Marco coach was van Donar heeft hij goede dingen gedaan. Heeft 2 prijzen behaald en dan wordt er verwacht dat deze coach hetzelfde doet.

Na 1,5 jaar moest Hakim weg en kwam Ivica Skelin naar Groningen. Dit bleek een goede wissel te zijn. Het seizoen 2013-2014 bleek een super succesvol jaar te zijn. Naast het winnen van de NBB Beker tegen Leiden werd Donar ook nog eens Landskampioen van Nederland. In de halve finale stonden we met 0-2 achter maar we wonnen deze uiteindelijk met 3-2 . Leiden is altijd al een lastige tegenstander voor Donar. In de finale wonnen we met 4-3 van Den Bosch.

Ook spelen de Landskampioen en Bekerwinnaar tegen elkaar tijdens de supercup, maar dit kon niet omdat wij beide prijzen hadden gehaald. Daarom speelden wij aan het begin van het seizoen tegen Leiden in Groningen voor de Supercup. Ook deze prijs ging naar Groningen toe.

Donar is de eerste club in de historie die alle 3 prijzen weet te pakken: NBB Beker, Landskampioen en Supercup.

Maar naast al deze successen zijn er natuurlijk ook minder leuke dingen gebeurd, zoals een faillissement, persoonlijke aanvallen en nog meer zaken die ik niet ga benoemen.

Ik blijf altijd een basketbalfan!

 

Basketbal never stops!